fb_icon_02

En blogg om samhällets problem med alkohol

Alkholterapeut Ulf Jonsson bjuder in för diskussion

Minska alkoholkonsumtionen, minska problemen

Ett inlägg om alkoholproblem och alkoholkonsumtion

Nästan hälften av de som söker hjälp för problem med alkoholen har minskad konsumtion som mål. Att låta klienten välja vilket mål han/hon har ökar motivationen att förändra sitt beteende. Det har dessutom visat sig framgångsrikt att oavsett mål låta minskningen vara ett steg på vägen.

Ta tag i din vardag

Att minska sin alkoholkonsumtion minskar dessutom alkoholproblematiken dvs problemen som är relaterade till konsumtionen av alkoholen blir mindre och det är därmed lättare att ta tag i dom. Generellt så kan man också säga att i och med att man sover bättre, blir piggare och får mer energi så ”orkar” man ta tag i vardagen på ett mycket bättre sätt. Detta resulterar också i att man mår bättre, alla måsten upplevs som mindre besvärliga. Livet blir med andra ord roligare och mindre jobbigt. Det handlar om att ta flera små steg istället för ett stort jättekliv. Flera små steg bli ju ett stort steg men i en lugnare takt. En lugn takt är alltid viktigt när man skall göra en livsstilsförändring oavsett vad det gäller, men om vi stannar kvar vi alkoholen så kan det ibland vara bra att starta med en eller flera vita månader för att känna sig för och framför allt för att uppleva skillnaden i att inte dricka. Om man sedan vill pröva att dricka på ett mer ”normalt” sätt så är det viktigt att börja lugnt, återigen de små stegen men stanna vid de små stegen och njut av dom.

Läs mer om alkoholproblematik

Riskbruk – Läs mer om riskbruk

Beroende/missbruk – Läs mer om alkoholberoende och missbruk

Riskbrukare kan fortsätta dricka.

Äntligen så är det bevisat, det går att lära sig att dricka mindre, man behöver inte sluta helt. Vad skönt att den gamla svart eller vitt synen på alkoholproblem kan ändras. Själv har jag tillsammans med mina klienter kämpat för att ”lämna dörren på glänt” i snart tio år och jag har själv sett resultatet. Fler söker hjälp mycket tidigare än när de blir stämplade som alkoholister och blir ”tvingade” till en total avhållsamhet som oftast inte är nödvändig. Tack Sven Andreasson, det kändes bra att läsa om dina resultat.

Läs mer om riskbruk

Den moderna alkoholisten

Jag vill varmt rekommendera radioprogrammet: Kropp&Själ och utsändningen med rubriken: ”Den moderna alkoholisten”. I programmet diskuteras den nya sättet att se på personer som dricker för mycket och för ofta men som fortfarande fungerar som individer i samhället. Det vill säga majoriteten av de som dricker alkohol. Bl.a. så intervjuas professor Sven Andreasson om sin syn på den moderna synen på alkohol. Många bra och kloka ord. Lyssna alltså på P1, Kropp&Själ. Det finns en utmärkt App som man kan ladda ner för att lyssna på ”gamla” program.

Underbar bok

Jag har precis läst en helt underbar bok som jag vill rekommendera till alla. Boken titel är: ”Undret” författare är: R.J Palacio. Boken handlar inte om inte alkoholproblem utan snarare om hur svårt och underbart livet kan vara. Den får oss att inse hur sköra vi alla är, hur beroende vi är av varandra och hur oviktigt vårt yttre egentligen är. Med andra ord så får man till sig flera riktiga tankeväckare. Kopplingen till problem med alkohol skulle kunna vara den att så många försöker/vill fly från en jobbig vardag genom alkoholen istället för att försöka ta tag i problemet och framför allt prata om problemet. Prata med närstående, fungerar inte det: sök hjälp. Men framför allt ta tag i det!

Jan Johansen i Nyhetsmorgon

Artisten / Sångaren Jan Johansen var med i Nyhetsmorgon idag. Han berättade om sin nya bok: ”Med nya ögon”, som handlar om Jans problmed alkoholen. Han berättade öppet i Tv om sina problem och hur han kom till till behandlingshemmet och hur skönt det var när han satte ord på sitt problem och slutade dölja det. Det var härligt att se hur han och hans fru njöt av deras nya liv. Grattis Jan!!!!

prata mer om alkoholproblem

Alkoholproblematik

Om vi pratar mer om alkoholproblem så skulle färre vara rädda att ta tag i problemet. Fler skulle våga be om hjälp i ett tidigt stadium. Vilket i sin tur innebär att fler inte utvecklar ett riktigt besvärligt förhållningssätt till alkoholen. Släpp fram ”trollet i solen så spricker det”

Dricka mindre eller sluta helt

Är det inte dags att omvärdera alkoholterapin och sluta med svart eller vitt tänkandet. I modern alkoholterapi vet vi att det inte handlar om att dricka eller inte dricka. Med ett förändrat förhållningssätt till alkoholen så kan de flesta klara av att dricka mindre. Det är möjligt att hålla dörren lite på glänt, de flesta som har ett problematiskt förhållande till alkohol mår bättre av att veta att det finns en möjlighet att dricka mindre i framtiden. De ”slipper” stämpeln alkoholist eller uttalande som ”du kan aldrig mer dricka i ditt liv”. Och på grund av denna lite friare inställning så klarar man av att dricka mindre eller sluta helt. Men man har ett eget val.

Smartphone-anpassning + blogg

Vår hemsida har nu anpassats till Smartphones och har även fått tillagt en blogg.

Läs mer om Connected CMS på www.connectedcms.se