fb_icon_02

Nyckeln till att må bättre – Samtalsterapi

Vad det i grunden handlar om är att lyssna. Lyssna aktivt. Idag är det många som inte har någon som lyssnar. De flesta av oss, för att inte säga alla, vill och behöver någon som lyssnar.

Varför ser det ut som det gör i samhället idag? Därför att det är många som inte känner sig hemma i samhället. Dom är hemlösa, en hemlöshet som består i att vi inte ”känner oss hemma” på arbetet, i vårt hem, i samhället. En rotlös, tom känsla som det är lätt att fylla på med alkohol, spel, sex, shopping, dokusåpande eller någon annan yttre påverkan. De flesta av oss vet att det bara fungerar för stunden under intaget eller utövandet av ”drogen”. Man blir med andra ord bara lycklig för stunden.

Känslor, Flykt & Problem

Problemet eller tomhetskänslan finns kvar även efter att man har tagit sin tillflykt. För de flesta så fungerar det också bra, som en liten utflykt till ett lyckligare tillstånd. Det hade varit bra om det hade stannat där, men för många så gör det inte det. Utflykterna blir fler och längre. Slutligen så påverkar de ditt arbete, din familj, din omgivning och framförallt så påverkar de dig själv. Du mår inte bra i vardagen och söker dig bort till vad du tror är ett bättre, roligare tillstånd. Men innerst inne vet du att det inte är så. Du vill inte åka på dessa utflykter längre, de tar för mycket kraft, kostar för mycket pengar, de är inte roliga längre.

Vad det handlar om är dig själv och dina känslor, negativa eller positiva det gör detsamma. Känslor som fått dig att agera som du gjort. Om du tänker bakåt i tiden, till den tidpunkt då du t. ex började dricka, så finns det alltid en ”anledning” till att du tog ett glas. Din chef, mamma, lärare, pappa, flickvän, pojkvän förstod dig inte eller så hade de gjort något som du uppfattade som dumt och ville bestraffa. Den som bestraffades blev du själv, genom att fly bort från problemen. Anledningarna eller skälen är lika många som dina tankar om skälen.

Stöd och motivationssamtal

Det är här som jag kommer in i bilden. När det gäller mig själv så är min starka sida att jag är bra på att lyssna och att motivera och inspirera människor till att gå vidare i livet. Genom stödsamtal och motivationssamtal. Jag kan hjälpa dig att hitta hem igen, att bli den du vill vara. Att må bra och leva ett liv med kvalitet. Kvalitet som inte kommer av att du dricker för mycket, spelar för mycket eller på något annat sätt söker ”lyckan” för stunden. Vad det ofta handlar om är att hitta en mening med livet. Det kan låta som en klyscha från 60-talet, men det är en klok klyscha. Tycker du inte om dig själv, vet vem du är och vart du är på väg i livet, så har livet ingen mening.

Nyckeln till att må bättre är oftast enkel, att det finns någon som lyssnar. Den som lyssnar är jag. Vi samtalar, ställer frågor till varandra och svarar på dem. Vi lyssnar på varandra och samtalar i det goda samtalet. Ett samtal som för dig vidare till ett bättre liv, ett liv som du är värd.

Mitt arbete handlar om att erbjuda rastplatser i det vardagliga, att skapa ett klimat för det goda samtalet.